beats by dre cheap

Naftna fleka

Na sva zvona najavljivani pokušaj, da se stotinu tona teškom konstrukcijom zaustavi curenje nafte u Meksičkom zalivu nije uspio. U srijedu je organizacija Deepwater Disaster postavila na YouTube-u ovaj video zapis koji uvjerljivo svjedoči o količini nafte koja se iz sata u sat izliva u vode zaliva:

Ekonomska šteta, prema procjenama BP-a - kompanije koja je preuzela odgovornost za katastrofu - već je veća od 450 miliona dolara. Enormnu štetu trpe i lokalni ribari, koji uz sve to strahuju od ekoloških posljedica. Neko će reći s pravom, jer - primjera radi - njihove kolege sa Aljaske, nakon havarije Exxon Valdezovog supertankera 1989. godine, odustale od posla, jer su neke tražene riblje vrste, poput haringe - potpuno iščezle duž 1200 milja duge obale.

U korporaciji Exxon nedavno su zaključili da će se morski habitat na Aljasci oporavljati vijekovima, pa se već s pravom može postaviti pitanje - koliko će dugo trajati oporavak flore i faune Meksičkog zaliva?

AP photoBriga za ugrožene životinje, u tom smislu, i ima i posebnu težinu s obzirom na to da je za mnoge vrste u toku sezona parenja i reprodukcije. Fotografi u priobalju Luizijane, poput Geralda Herberta iz agencije AP, već dokumentuju razmjere užasa.

A naftna mrlja se i dalje širi...

Blog Glasa Amerike
http://glasamerike.blogger.ba
14/05/2010 00:19