Blog Glasa Amerike

Interaktivni forum redakcije Glasa Amerike na jezicima naroda BiH

05.05.2010.

Osujećen bombaški napad u New Yorku

Scena prva - kao ukradena iz scenarija kultne serije "24": u 6:28 poslije podne sigurnosne kamere registruju sportsko terensko vozilo (SUV), Nissan Pathfinder - na jednom raskršću u blizini njujorškog Times Squarea.  Sumnjivo vozilo, samo dva minuta kasnije - jedan od uličnih prodavaca prijavljuje policiji. Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u New Yorku, te tople subotnje večeri - bila je blokirana cijelih 10 sati. Policijski demineri demontirali su podmetnutu bombu i niko nije povrijeđen.

Pojačana budnost policije u New Yorku nakon neuspjelog napada automobilom bombomScena druga: Praćenjem i vrlo sofisticiranom komjuterskom analizom sumnjivog broja mobilnog telefona - namijenjenog za jednokratnu upotrebu, agenti FBI su - kako navodi ovdašnji online magazin Politico - uspjeli locirati osobu koja je navodno dovezla automobil-bombu na Times Square. Prethodno je pronađen vlasnik Pathfindera koji je istražnim organima dao e-mail adresu osobe kojoj je - na osnovu online oglasa na Craiglistu - za 1.300 dolara prodao automobil. 

Scena treća: Avion kompanije Emirates na liniji ka Dubaiju kreće prema pisti njujorškog aerodroma JFK. U tom trenutku kapetan dobija poruku da se vrati na polaznu kapiju. (Pogledaj YouTube video).

Agenti FBI potom hapse jednog od putnika za koga će se ispostaviti da je za terorizam osumnjučeni Faisal Shahzad - 30-godišnji američki državljanin rođen u Pakistanu.

Tragedija u New Yorku spriječena je zahvaljujući budnosti običnih ljudi, u ovom slučaju policije i uličnih prodavca na Times Squareu, spletu srećnih okolnosti i brzoj i temeljnoj istrazi  (tokom koje su neke od ključnih informacija agenti pronašli u tragovima elektronskih komunikacija osumnjičenog). 

Sekretar za pravosuđe, Eric Holder kazao je u utorak na konferenciji za medije da je Shahzad priznao da je namjeravao da aktivira bombu u New Yorku, ali i dasarađuje i da je već otkrio vrijedne podatke. Nije saopšteno više – u cilju istrage koja još traje.

Mediji sada analiziraju da li je Shahzad djelovao sam, kako je navodno priznao, ili je bio član neke od ekstremističkih militantnih skupina.  U izvještajima se međutim navodi da je, s tim u vezi, već bilo hapšenja u pakistanu - odakle se nakon višemjesečnog boravka osumnjičeni Faisal Shahzad vratio u SAD u februaru. Pakistanska vlada obećala je, u svakom slučaju, da će sarađivati sa američkim istražnim organima. Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg naglasio je, u međuvremenu, kako neće tolerisati bilo kakvu netoleranciju prema njuorškim Muslimanima ili Pakistancima.

Terorizam je danas – kažu stručnjaci - decentralizovana, globalna prijetnja. Terorističke napade organizuju  i improvizovanim ubojnim sredstvima izvode oni koji su zadojeni zlom ideologijom.  Odvraćanje napada, stoga bi, trebalo da bude generalna zadaća, ne samo nadležnih sigurnostnih agencija.  A budnost i međunarodna saradnja  anti-terostističkih službi u proteklih su se nekoliko dana - na primjeru neuspjelog napada u Njujorku – pokazali djelotvornim.

Blog Glasa Amerike
<< 05/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

VIJESTI

FACEBOOK
Glas Amerike - Studio Washington on Facebook

LINKOVI

MOJI FAVORITI


Powered by Blogger.ba