Blog Glasa Amerike

Interaktivni forum redakcije Glasa Amerike na jezicima naroda BiH

14.05.2010.

Naftna fleka

Na sva zvona najavljivani pokušaj, da se stotinu tona teškom konstrukcijom zaustavi curenje nafte u Meksičkom zalivu nije uspio. U srijedu je organizacija Deepwater Disaster postavila na YouTube-u ovaj video zapis koji uvjerljivo svjedoči o količini nafte koja se iz sata u sat izliva u vode zaliva:

Ekonomska šteta, prema procjenama BP-a - kompanije koja je preuzela odgovornost za katastrofu - već je veća od 450 miliona dolara. Enormnu štetu trpe i lokalni ribari, koji uz sve to strahuju od ekoloških posljedica. Neko će reći s pravom, jer - primjera radi - njihove kolege sa Aljaske, nakon havarije Exxon Valdezovog supertankera 1989. godine, odustale od posla, jer su neke tražene riblje vrste, poput haringe - potpuno iščezle duž 1200 milja duge obale.

U korporaciji Exxon nedavno su zaključili da će se morski habitat na Aljasci oporavljati vijekovima, pa se već s pravom može postaviti pitanje - koliko će dugo trajati oporavak flore i faune Meksičkog zaliva?

AP photoBriga za ugrožene životinje, u tom smislu, i ima i posebnu težinu s obzirom na to da je za mnoge vrste u toku sezona parenja i reprodukcije. Fotografi u priobalju Luizijane, poput Geralda Herberta iz agencije AP, već dokumentuju razmjere užasa.

A naftna mrlja se i dalje širi...

08.05.2010.

Grčka kriza i “debeli prsti” brokera zaljuljali Wall Street

Kraj radne nedjelje u Americi obilježio je još jedan neslavan rekord. Industrijski berzanski index Dow Jones izgubio je u četvrtak za manje od 90 minuta skoro 1.000 poena – što je najveći dnevni pad vrijednosti ikada zabilježen. Dow Jones je kraj radnog dana u četvrtak dočako skoro 350 poena “kraći”, dok je minus od petka bio još 140 poena upros dobrim vijestima sa tržišta rada.

Zašto? Stručnjaci kažu da je uzrok panična rekacija tržišta na grešku u komjuterskoj trgovini akcijama. Jedan je broker umjesto Milion navodno upisao Bilion, čime je nehotice dodao tri nule na broj akcija koje je htio prodati. Ubrzo je alarmirano cjelokupno berzansko tržište i trebalo je čak 90 minuta da se pometnja zaustavi. Ako se ova verzija i službeno potvrdi – biće da je zahvaljujući “debelim” prstima samo jednog jedinog brokera neko izgubio bogatstvo.

Ne treba, ipak, zaboraviti da je prije ovog “gliča”vrijednost Dow Jonesa bila 200 poena niža u odnosu na srijedu, jer su investitori sa strahom posmatrali razvoj situacije u Grčkoj čiji potencijalni bankrot kao Damoklov mač visi nad glavom globalnog ekonomskog oporavka. Njemačka je konačno u petak odobrila svoj dio paketa pomoći, ali niko sa sigurnošću neće kazati da će Grci 19. maja biti u mogućnosti da plate dug. I nije samo Grčka u finansijskom cajtnotu. Ona je uslovno rečeno – možda samo prvo dijete iz razreda koje je dobilo grip. A već kašljucaju Portugal, Španjolska, Irska...

Dužnička kriza svakodnevno obara vrijednost eura, a sporost evropske birokratije ne uliva nadu investitorima. Štaviše, postoji bojazan da bi eurozona – druga najveća svjetska ekonomija – mogla opet skliznuti u recesiju.  A to definitivno nije tema o kojoj se razmišlja pred spavanje.

 

 

Briga na Wall Streetu (AP)
05.05.2010.

Osujećen bombaški napad u New Yorku

Scena prva - kao ukradena iz scenarija kultne serije "24": u 6:28 poslije podne sigurnosne kamere registruju sportsko terensko vozilo (SUV), Nissan Pathfinder - na jednom raskršću u blizini njujorškog Times Squarea.  Sumnjivo vozilo, samo dva minuta kasnije - jedan od uličnih prodavaca prijavljuje policiji. Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u New Yorku, te tople subotnje večeri - bila je blokirana cijelih 10 sati. Policijski demineri demontirali su podmetnutu bombu i niko nije povrijeđen.

Pojačana budnost policije u New Yorku nakon neuspjelog napada automobilom bombomScena druga: Praćenjem i vrlo sofisticiranom komjuterskom analizom sumnjivog broja mobilnog telefona - namijenjenog za jednokratnu upotrebu, agenti FBI su - kako navodi ovdašnji online magazin Politico - uspjeli locirati osobu koja je navodno dovezla automobil-bombu na Times Square. Prethodno je pronađen vlasnik Pathfindera koji je istražnim organima dao e-mail adresu osobe kojoj je - na osnovu online oglasa na Craiglistu - za 1.300 dolara prodao automobil. 

Scena treća: Avion kompanije Emirates na liniji ka Dubaiju kreće prema pisti njujorškog aerodroma JFK. U tom trenutku kapetan dobija poruku da se vrati na polaznu kapiju. (Pogledaj YouTube video).

Agenti FBI potom hapse jednog od putnika za koga će se ispostaviti da je za terorizam osumnjučeni Faisal Shahzad - 30-godišnji američki državljanin rođen u Pakistanu.

Tragedija u New Yorku spriječena je zahvaljujući budnosti običnih ljudi, u ovom slučaju policije i uličnih prodavca na Times Squareu, spletu srećnih okolnosti i brzoj i temeljnoj istrazi  (tokom koje su neke od ključnih informacija agenti pronašli u tragovima elektronskih komunikacija osumnjičenog). 

Sekretar za pravosuđe, Eric Holder kazao je u utorak na konferenciji za medije da je Shahzad priznao da je namjeravao da aktivira bombu u New Yorku, ali i dasarađuje i da je već otkrio vrijedne podatke. Nije saopšteno više – u cilju istrage koja još traje.

Mediji sada analiziraju da li je Shahzad djelovao sam, kako je navodno priznao, ili je bio član neke od ekstremističkih militantnih skupina.  U izvještajima se međutim navodi da je, s tim u vezi, već bilo hapšenja u pakistanu - odakle se nakon višemjesečnog boravka osumnjičeni Faisal Shahzad vratio u SAD u februaru. Pakistanska vlada obećala je, u svakom slučaju, da će sarađivati sa američkim istražnim organima. Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg naglasio je, u međuvremenu, kako neće tolerisati bilo kakvu netoleranciju prema njuorškim Muslimanima ili Pakistancima.

Terorizam je danas – kažu stručnjaci - decentralizovana, globalna prijetnja. Terorističke napade organizuju  i improvizovanim ubojnim sredstvima izvode oni koji su zadojeni zlom ideologijom.  Odvraćanje napada, stoga bi, trebalo da bude generalna zadaća, ne samo nadležnih sigurnostnih agencija.  A budnost i međunarodna saradnja  anti-terostističkih službi u proteklih su se nekoliko dana - na primjeru neuspjelog napada u Njujorku – pokazali djelotvornim.

Blog Glasa Amerike
<< 05/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

VIJESTI

FACEBOOK
Glas Amerike - Studio Washington on Facebook

LINKOVI

MOJI FAVORITI


Powered by Blogger.ba