Blog Glasa Amerike

Interaktivni forum redakcije Glasa Amerike na jezicima naroda BiH

19.03.2010.

Čudna izjava generala Sheehana

Piše: Džeilana Pećanin Allison


Jučer je američki general John Sheehan, bivši  zapovjednik NATO snaga, izmedju ostaloga rekao američkom Kongresu da se neuspjeh holandskog bataljuna u Srebrenici da pomognu narodu, dijelom može objasniti prisutnosti homoseksualaca u tom bataljonu. Prema njemu, nizozemska mirovna postrojba 1995. nije bila spremna spriječiti krvoproliće, među ostalim, i zbog toga što u nizozemskoj vojsci homoseksualci otvoreno služe već desetljećima. Danas je oštro reagirao , nakon reakcije holandskog ministarstva obrane, i holandski  premijer Jan Peter Balkenende.

Izjava američkog generala je, najblaže rečeno, čudnovata, ili možda nepromišljenja? Ne znam, jednostavno mi nije jasno kako je general , koji se morao, ako je ikakve logike, pripremiti za planiranu raspravu pred Kongresom, reći da su dijelom neuspjeha holandskog bataljuna u Srebrenici, homoseksulaci u tom bataljunu?!

Senatora Carla Levina, demokratu iz Michigana, ova je generalova tvrdnja šokirala. 
Senator je Johna Sheehana pitao jesu li mu to rekli nizozemski kolege - da je do masakra došlo zbog toga što su u Srebrenici bile postrojbe u kojima su otvoreno služili homoseksualci.  John Sheehan je rekao da su mu rekli da je to bio 'jedan od problema.'  Upitani za komentar, nizozemski vojni dužnosnici također su bili vrlo začuđeni.  Glasnogovornik nizozemskog Ministarstva obrane Roger van de Wetering, izjavio je za Glas Amerike da su te izjave 'potpuna glupost' te da mu je teško vjerovati da jedan general može reći tako nešto.  Dodao je da nikad nije čuo ovakve tvrdnje, niotkoga, niti u Nizozemskoj a niti drugdje. 

Šta je, pod kapom nebeskom , misli general Sheehan, šta mu je bilo na pameti, pa da za najveći zločin u Evropi, čijim se sudionicima sudi u Den Haagu za genocid, okrivi, makar i djelomično, homoseksualce!?

Znam da mi je tekst prepun uskličnika i upitnika, ali, istinu govorim: ne mogu da vjerujem. Dakle, ili je potpuno nepromišljen, ili se zlonamjerno poslužio velikom srebreničkom tragedijom i nekolicinom gay vojnika , kako bi promovirao svoju vlastitu agendu pred Kongresom ( argumentiranje protiv homoseksualne zajednice u američkoj vojsci).

Kakav god da je razlog, gotovo da je sramotno reći takvo nešto. Izutetno je neumjesno ,najblaže rečeno, u odnosu na žrtve.Nije nimalo fer ni prema homoseksualcima.

Čak ako i jeste bilo tenzija izmedju homoseksualnih i ostalih vojnika u napuštenom holandskom bataljonu, Ratko Mladić i  njegove  falange nisu bile time ponukane da počine zločin nad osam hiljada ljudi i djece.

Blog Glasa Amerike
<< 03/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

VIJESTI

FACEBOOK
Glas Amerike - Studio Washington on Facebook

LINKOVI

MOJI FAVORITI


Powered by Blogger.ba