Blog Glasa Amerike

Interaktivni forum redakcije Glasa Amerike na jezicima naroda BiH

12.02.2010.

Da posudimo malo snijega Vancuveru?

Danas počinje Zimska Olimpijada u hladnoj Kanadi, medjutim, u južnoj Virdžiniji, na istočnoj obali Sjedinjenih Država, a danas i u još južnijima Georgiji, Louisiani, i čak Teksasu, ima mnogo više snijega nego u olimpijskom gradu.

Stanovnici glavnog grada Amerike se šale pitajući se gdje im je bila pamet, i zašto svoj grad ne prijaviše za zimsku olimpijadu, i nudeći da Vancuveru posude malo snijega.

S obzirom da Washington leži na močvari, u  savenoj državi koja se može pohvaliti najboljim duhanom na svijetu, može se pretpostaviti da nismo prošli baš najbolje kada je ukalanjanje snijega u pitanju, i brzi opravci masovnim nestanaka struje... Medjutim sve u svemu, dobro je. Podzemna željeznica je proradila i na dijelovima tračnica koji su iznad zemlje, i silni se narod na ovaj ili onaj način dovukao na posao.

Po mnogim kritičarima, sramota je da je federalna vlada nekoliko dana bila zatvorena zbog snijega, pogotovo zbog činjenica da su ta oduststva s posla plaćena, zna se iz čijih džepova. Ali, eto i to je prošlo, i ako ne bude nove mećave (što baš i nije sigurno ove zime), zahuktaće se vlada punom parom. Eto , slijedeće nedjelje već stiže u posjet predsjedniku Obami tibetanski vodja Dalai Lama, i diže se silna prašina sa kineske strane oko toga, ali Bijela Kuća ne odustaje od plana.

Jedini koji najviše gube, kako sad izgleda, su zagovornici globalnog zatopljavanja, kojima je ova zima, ne samo u Americi, nego i širom svijeta, pala vrlo teško.

A mene je, kao osobu rodjenu u Sarajevu, podsjetila na Zimsku olimpijadu 1984., pa stoga toplo preporučujem i blog kolege Ivice Puljića po nazivom Sarajevo moje mladosti, Vancuver moje zrelosti , koji kao da sam sama pisala , minus 20 kilograma viška.

Blog Glasa Amerike
<< 02/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28

VIJESTI

FACEBOOK
Glas Amerike - Studio Washington on Facebook

LINKOVI

MOJI FAVORITI


Powered by Blogger.ba