Blog Glasa Amerike

Interaktivni forum redakcije Glasa Amerike na jezicima naroda BiH

20.01.2010.

Godina opasnog življenja

20 januara je prva godišnjica polaganja predsjedničke zakletve prvoga Crnca u Bijeloj Kući, Baracka Obame. Predsjednik Obama po nekima, ima pravo da slavi, a po nekima, ne.

Evo koji su razlozi, po anketamajavnog mnijenja, i izvještajima medija , za slavlje: postepeno zatvaranje zatvora Guantanamo na Kubi, pokretanje u pogon ogromne i trome mašinerije sistema zdravstvenog osiguranja i zaštite u Americi, što vapi već godinama za reformom, potom promjena načina ophodjenja i kursa prema zemljama iz koji dolazi većina radikala, ekstremista i vjerskih fanatika, stroga zabrana korištenja ozloglašenog water boarding-a i drugih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam , pokušaj ponovne uspostave internacionalizma kada je u pitanju donošenje odluka u Washingtonu, i uključivanje drugih zemalja, posebice zapadnih saveznika....

 Usprkos tome, prema jednoj od najrespektabilnijih agencija za ispitivanje javnog mnijenja, rasmussenreport.com, sa 63 posto općeg odobravanja rada prvog američkog crnačkog predsjednika u januaru 2009, njegov je rating pao na 46 posto u decembru prošle godine. Ovi nas podaci onima koji vjeruju da predsjednik nema puno razloga da slavi, razlozi za neslavljenje su isti kao i oni za slavljenje:

zatvaranje pritvorne jedinice za osumnjičene teroriste u Guantanamu , iako je inicijalno bila dobra i potrebna odluka, nije mogla biti rpovedena na vrijeme, prvenstveno zato što gotovo niti jedna zemlja, pogotovo zemlja – saveznica, ne želi podijeliti taj teret s Amerikom i primiti dio zatvorenika. Dakle, iako je američki predsjednik odlučio zatvoriti Guantanamo, i u medjuvremenu manji broj zatvorenika uspio bilo vratiti u zemlje odakle potiču, ili smjestiti u neke treće zemlje, većina njih je još uvijek u Guantanamo, jer jednostavno nemaju gdje. Zapadne sile, poput Francuske , Italije, Njemačke i drugih, koje su glasno zahtijevale zatvaranje zatvora, ne žele pomoći, a ideja Obamine administracije o smještanju osumnjičenih u američke zatvore, se pokazala, najblaže rečeno, izuzetno nepopularnom kod kuće. Nije naodmet pomenuti ni da se veći broj onih osumnjičenika koji su vraćeni u matične zemlje, sjatio kasnije u Jemenu, odakle su planirani novi teroristički napadi, uključujući onaj božićni u avionu za Detroit.

 Nadalje, mastodont nazvan sistem dravstvenog osiguranja jeste pokrenut, ali, sudeći po reagiranju većine Amerikanaca, u pogrešnom pravcu. Gospodin Obama i demokrati imaju ogromnih problema u promociji svoje reforme zdrastvenog sistema , koja je komplicirana za objasniti isto toliko koliko i republikanska verzija, i stoga ništa privlačnija za obični narod. Strah (opravdani, sudeći po analizama) da će se preskupa reforma slomiti preko ledja niže i srednje srednje klase , najbolje se ogledao na zapanjujućoj pobjedi republikanskog kandidata za upražnjeno mjesto u Senatu. Velikom većinom Scott Brown je odnio pobjedu nad demokratskom kandidatkinjom Marthom Coakley, na specijalnim izborima u Massachussettsu, kako bi se popunilo mjesto koje je gotovo pola stoljeća držai senator Ted Kennedy. Tradicionalno liberalno izborno tijelo ove savezne države poslalo je poruku ovakvim glasanjem, i Kongresu i Bijeloj kući, a s pobjedom Browna u Senatu republikanci imaju 41 mjesto, što im daje mogućnost blokiranja demokratske verzije zdravstvene reforme.

 Kada je u pitanju promjena odnosa prema zemljama iz kojih dolazi većina militanata i terorista, ne može nitko reći da Barack Obama nije učinio sve, i više od toga, da iskreno pruži ruke prema islamskom svijetu, obeća im svaku pomoć, uključujući i onu protiv ekstremista. Osim ceremonijalnih gesti, medjutim, zauzvrat nije dobio puno. Više nego ikada, te mu zemlje zamjeraju nastavak rata u Afghanistanu , iako nema alternative divljanju Talibana koji se nastoji vratiti u Kabul .

Dobio je Nobelovu nagradu za mir, a poslao dodatne vojnike u Afghanistan, čulo se sa mnogih strana . Niko medjutim ne nudi bolje rješenje, jer boljeg rješenja nema. Taliban i ostali ekstremisti te režimi koji ih štite, nemaju namjeru niti prihvatiti ruku, niti popustiti u kršenju svakog božjeg ljudskog prava pod kapom nebeskom. Bez  obzira što nas većina razumnih ljudi, iz bilo kojeg kraja svijeta to razumije, ta neprihvaćena Obamina ruka se u javnom mnijenju vodi kao još jedna njegova greška.

 Nadalje, spomenusmo ukidanje dosadašnjih metoda ispitivanja osumnjičenih, što je svakako plus predsjedniku Obami, ako se gleda sa humanitarne tačke gledišta slobodne i demokratske Amerike, i svake druge takve zemlje na svijetu. Medjutim, po nekima, uključujući i novoizabranog , gore spomenutog senatora Browna, takav je potez otišao u drugu krajnost, i osumnjičenima za terorizam i zle nakane protiv Amerike , se sada daje previše legalnosti .

 Ja vjerujem da novac naših poresnik obveznika  treba trošiti na što bolju obranu Amerike i njenih gradjana, umjesto na odvjetnike osumnjičenim teroristima, kazao je izmedjuostaloga senator Brown u svom pobjedničkom govoru, i ovim izazvao ovacije u publici.

 Konačno, internacionalizam...Predsjednik Obama je nastojao da u prvoj godini konsultira Francuze, govori pred Nijemcima usred Berlina, putuje u London, Kopenhagen, Prague, Strasbour, salje podpredsjednika Bidena na Balkan...Usprkos svemu tome, ne samo da gotovo nitko neće primiti zatvorenike iz Guantanama, nego iz Francuske prije neki dan stiže optužba da Washington koristi katasrofalni zemljotres kako bi izvršio okupaciju Haitija?!

 Na kraju, medjutim, kada već govorimo o  Haitiju,  zasigurno će američki odgovor na prirodnu katastrofu apokaliptičnih razmjera, koja je pogodila siromašni karipski otok, ući u apsolutne pluseve kada je u pitanju administracija predsjednika obame. Kako stiže iz Pentagona, do kraja mjeseca će na Haiti biti poslato do 10 hiljada američkih vojnika i drugih vojnih službenika, uz sve do sada pružene usluge, uključujući enormu putujuću bolnicu – brod, s najmodernijom opremom i 600 ljekara i medicinskog osoblja. Predsjednik Obama je obećao netom nakon što je zemljotres potresao Haiti, da će američki odgovor biti brz, koordiniran i agresivan,  a sudeći po onome što je do sada odradjeno, i reagiranju ushićenih Haićana, što je obećano, to je i odradjeno.

Blog Glasa Amerike
<< 01/2010 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

VIJESTI

FACEBOOK
Glas Amerike - Studio Washington on Facebook

LINKOVI

MOJI FAVORITI


Powered by Blogger.ba