Blog Glasa Amerike

Interaktivni forum redakcije Glasa Amerike na jezicima naroda BiH

05.01.2010.

Ms. Simpson

Predsjednik Barack Obama je na mjesto visokog savjetnika u američkom ministarstvu trgovine postavio Amandu Simpson, bivšeg borbenog pilota američke avijacije. Visoka, robustna plavuša je ekspert za borbene avione, i obavljaće mjesto tehnološkog stručnjaka i savjetnika kada je upitanju prodaja američke ratne opreme, aviona, i oružja.

Ništa neobično, na prvi pogled, osim što se radi o ženi na relativno muškobanjastom mjestu ( oružje, avioni, ratna oprema)... Ali, za civlizirani , napredni svijet to i nije rijetko, zar ne? Zašto onda uopće ovo pominjemo?

Amanda Simpson je ne tako davno bila - muškarac. Ona je prva  trans-gender osoba koja je dobila visoku poziciju u bilo kojoj američkoj administraciji do sada.

Ono što ju muči, po vlastitim riječima, je strah da će joj se prilijepiti etiketa nekakvog simbola, da će mnogi vjerovati da je uposlena u Obaminoj administraciji zbog njenog seksualnog identiteta, a ne radi vlastite ekspertize i iskustva.

"Nije nimalo prijatno biti prva", kazala je za tv mrežu ABC.

"Radije ne bih da sam prva, ali neko mora i to. No, ja znam da sam iskusna, odlično kvalificirana, i u stanju da se nosim sa svim problemima u poslu , jer, ja sam već rušila brojne barijere i drugdje..."

Simpsonova, stara 49 godina, se podvrgla operaciji promjene spola otprilike prije deset godina, kao Mitchell Simpson, dok je radila (radio) u gradu Tuscon, Arizona, za vojnu kompaniju  Raytheon Missile Systems, gdje je obavljala dužnosti pomoćnika direktora .

 Iako je nominacija Simpsonove izazvala ovacije iz redova gay & lesbian zajednice ne samo u Americi , nego i drugdje, bilo je za očekivati da će biti i drugačijih reakcija, pogotovo od strane konzervativnih kršćana. Tako se na Christian Broadcasting Network mogao čuti ovakav komentar:

Biće onih koji će kazati da je jedino važno da li je Simpsonova kvalificirana za osjetljiv i važan posao, ili ne. Medjutim, njima poručujemo: trans-gender ne igra kod miliona i milona konzervativnih evangelista.... Istina je da predsjednik Obama neće računati na njihov glas u 2012.-oj. Medjutim, ovakav potez administracije može biti snažna municija u rukama konzervativaca protiv reizbora Obame, a riječ Trans-Gender može i sve druge , umjerenije konzervativce, natjerati da pažljivije slušaju, kada dodje do izbora 2012.

 No, bilo kako bilo, svi koji hoće biti pošteni i fer, bilo da su liberali, konzervativci, desni ili lijevi, priznaju da je Amanda Simpson, kao stručnjak, prava osoba na pravom mjestu, i u pravom trenutku. Da će neki pokušati to okrenuti u "Obamino uporno nastojanje da se dodvori lobistima komunista, anarhista, homoseksualaca i trans - gendera ", kako glase brojni komentari na brojnim blogovima, nitko ne osporava, kao što nitko ne može osporiti nastojanje predsjednika Obame da ruši okamenjene predrasude, arhaična i nazadna gledišta, i licemjerna izvrtanja činjenica, poput činjenice da je Amanda Simpson prvo sjajan borbeni pilot i stručnjak za oružje, a tek potom bivši muškarac.

Blog Glasa Amerike
<< 01/2010 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

VIJESTI

FACEBOOK
Glas Amerike - Studio Washington on Facebook

LINKOVI

MOJI FAVORITI


Powered by Blogger.ba