Blog Glasa Amerike

Interaktivni forum redakcije Glasa Amerike na jezicima naroda BiH

29.12.2009.

Reforma americkog zdravstva, sad ili nikad

Po riječima predsjednika: 

"Još od Theodora Roosevelta, koji je prvi pozvao na reformu zdravstva 1912., sedam predsjednika - Demokrata i Republikanaca - su se angažirali na reformi zdravstva. I svaki put su takvi napori bili blokirani od strane zagovornika specijalnih interesa koji su se boprili za status quo jer to više odgovara osiguravajućim kompanijama . Medjutim sa prihvatanjem zakona u oba doma Kongresa mi smo konačno u prilici da ostvarimo obećanja o istinskoj, sveobuhvatnoj reformi zdravstvenog osiguranja koje će pružiti dodatnu sigurnost i stabilnost američkim gradjanima." 

Reformistički zakon u obje kongresne verzije uključuje najoštrije mjere ikada poduzete kada je riječ  o odgovornosti osiguravajućih kompanija. One više neće moći odbiti pokriće nekome ko je već obolio, niti će moći ukinuti osiguranje onome ko se razboli. Ukoliko ovaj zakon prodje, rekao je predsjednik Obama, radnici više neće trebati da brinu o zdravstvenom osiguranju ako izgube posao. 

Ovaj zakon će omogućiti osiguranje za 30 miliona Amerikanaca koji ga nisu imali, i prema Obaminim tvrdnjama umanjiti neefikasnost u američkom zdravstvenom sistemu i tako pomoći da se federalni deficit u narednim decenijama smanji za tisucu i tri stotine milijardi dolara. 

Obje zakonske verzije zahtijevaju od Amerikanaca da kupe neku vrstu zdravstvenog osiguranja, pri čemu će oni sa nižim primanjima dobiti subvencije od federalne vlade. 

Prema procjenama nepartijskog Kongresnog ureda za budžet, za primjenu novog zakona će trebati 871 milijarda dolara.   

Republikanci s druge strane smatraju da će zakon biti nefektivan i da će znatno povećati deficit:

"Ova bitka nije završena. Ustvari nije ni blizu kraja. Moje kolege i ja ćemo nastaviti da radimo kako bi spriječili da ovo postane zakon.", rekao je senator Mitch McConnell.  

Ovu bitku je predsjednik Obama započeo već u svom prvom obraćanju Kongresu u februaru, kratko nakon preuzimanja ureda. 

Predsjednik Obama je tada rekao:

"Troškovi naše zdravstvene zaštite su dovoljno dugo opterećivali ekonomiju i savjest naše zemlje. Zato reforma ne može čekati, ne smije čekati i neće čekati još jednu godinu." 

Usljedile su vruće debate, dijeleći  članove Kongresa na Capitol Hillu i Amerikance na javnim raspravama. 
 

Zakonska verzija usvojena u Zastupničkom domu uključuje vladino zdravstveno osiguranje, dok Senatska verzija odbacuje javnu opciju. 

Predsjednik kaže da će reforma umanjiti vladin deficit za više od milijardu dolara. Republikanci kažu da ta računica nije tačna, i da predloženi zakonom povećava učešće vlade u zdravstvenom osiguranju.  

Republikanci ujedno optužuju Demokrate da žure sa usvajanjem zakona bez pažljive provjere troškova. 

Ali su Demokrati u Senatu imali dovoljno glasova da izglasaju zakon.  

Medjutim, posao neće biti lako završen. Trebaće usaglasiti Senatsku i verziju usvojenu u Zastupničkom domu koja podrazumjeva javnu, vladinu opciju osiguranja. Druga prepreka su razlike oko abortusa i oporezivanja luksuznih polica zdravstvenog osiguranja.

Demokrati u Kongresu žele postići kompromis do predsjednikovog obraćanja o stanju nacije u januaru.

Blog Glasa Amerike
<< 12/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

VIJESTI

FACEBOOK
Glas Amerike - Studio Washington on Facebook

LINKOVI

MOJI FAVORITI


Powered by Blogger.ba